Piercing - Navlepiercing - Piercingsmykker

onsdag den 5. januar 2011

Hvilket metal er sikkert til piercing – guld, sølv eller kirurgisk stål?

Ethvert smykke, der hævdes at være piercingsmykke, er ikke altid sikkert til piercing. Det er metallet, der skal overvejes, før man køber piercingsmykker. Guld, titanium, rustfrit stål og niobium er fire metaller, der er sikre til kropspiercing. Plastik, gerne PTFE, er også acceptabelt.

Når guldsmykker skal bruges til piercing, det skal være 18k (eller 14k). Rent guld er for blødt og lavere karater af guld kan forårsage skadelige reaktioner. Sølv bør altid undgås. Sølv er selvom man ikke skulle tro det, smækfyldt med nikkel og andre giftstoffer.
Kirurgisk stål er det mest almindelige piercingsmykke-materiale og der er egentlig intet galt i at bruge det. Har man dog nikkel-allergi bør man gå efter metallet titanium og hvis muligt altid i grad 23, hvilket er det reneste.
Udover metallerne kan der også nævnes plastik så som PTFE, akryl, bioplast, teflon og silikone. Et materiale du altid bør undgå er glow-in-the-dark smykker, også kaldt selvlysende. De er stærk kraftfremkaldene.

Ethvert smykker, kan, hvis det indeholder for meget nikkel eller andre farlige legeringer, forårsage metalallergi, også kendt som metal-dermatitis. Indenfor 6 til 24 timer efter at metallet er kommet i kontakt med kroppen, kan symptomer på metalallergi såsom brændende fornemmelser, kløe og rødme opstå. Åbningshullet på det piercede område vil udvide sig for at slippe af med metallet, der er årsag til irritationen. Metalallergi kan ofte genkendes, da det ser ud som om vævet er på vej væk det irriterende metal. Indgangs- og udgangshullerne i piercing vil være større end smykket.